2005-02-06

Testbild

Det går visst bra att lägga ut bilder. Den här bilden kommer från en vägg vid Ulitsa Mjasnitskaja, precis vid korsningen med Chistnie Prudny Bulvar.

2005-02-01

Reformerna ger också grogrund åt kommunistsympatier

Åter till Ryssland och vardagen efter den förlängda julledigheten. När er krönikor lätt försenad på morgonen den dagen ville köpa biljett till tunnelbanan var kön till kassan flera gånger längre än normalt. De långa köerna på tunnelbanestationerna var tecken på något som skulle leda till veckolånga demonstrationer runt om i hela landet.

President Putins senaste stora reform är att från den 1 januari ersätta en lång rad förmåner till pensionärer, krigsveteraner, militärer, poliser och andra grupper med kontantutbetalningar. Förmånerna, som stammar från sovjettiden, omfattar sådant som fria resor med lokaltrafiken, subventionerad el och värme, gratis medicin och flera andra saker.

Allt detta ersattes med kontantutbetalningar på omkring 200 rubel, knappt 50 kronor. När Ryssland återvände till vardagen den 10 januari blev det tydligt att detta inte skulle räcka till. En genomsnittspension ligger på drygt 2 000 rubel i månaden, vilket motsvarar 500 kronor. Det är visserligen inte så dyrt att leva i Ryssland, men ändå räcker pengarna inte långt, kanske till mat i ett par veckor. Den extra kontantutbetalningen täcker för många inte ens de resor de är vana vid. Många pensionärer får hjälp av sina familjer, men alla har inte sådan tur. En besökare i Moskva slås av hur många gamla människor som säljer kläder, tidningar eller inlagda grönsaker på tunnelbanestationer och i gathörn. Andra tigger.

För fattigpensionärer i städer i hela Ryssland har de indragna förmånerna varit väldigt viktiga. Det är inte svårt att hitta vittnesbörd från pensionärer som berättar i tidningar om att de har behövt sina fria resor. För att kunna åka in till stan och sälja inlagda grönsaker från sitt trädgårdsland, för att kunna hälsa på familj och vänner, eller för att kunna åka till sjukhuset för att få vård. Eller att de har behövt sin gratis medicin. Nu vet många inte vad de ska ta sig till.

För den utlänning som bor i Moskva är brittiska BBC:s rysslandssändningar en oberoende informationskanal. Den 11 januari rapporterades att hundratals pensionärer blockerade en genomfartsled i Khimki i norra Moskva tills de skingrades av polisen. Den 15 januari rapporterads att uppemot 10 000 pensionärer blockerade Sankt Petersburgs centrum. De bar banderoller med budskap som ”Avgå Putin!” eller liknande.

Andra pensionärer protesterar på ett fredligare sätt genom att helt enkelt skicka till tillbaka sina extra pengar till Vladimir Putin, Kreml. I Khimki var det polisen som skingrade demonstranterna. Från Kaliningrad rapporteras i stället om att poliser själva vägrat betala bussbiljetter och med vapen i hand arresterat konduktörerna. Demonstrationerna fortsatte in i denna vecka i flera städer. Liknande protester har skett i hela Ryssland.

Efter några dagar backade myndigheterna och de fria resorna har återställts i många regioner, i vart fall tillfälligt, bland annat i Moskva. Och Vladimir Putin har lovat att höja grundpensionen med 240 rubel från början av mars. I slutet av januari kommer dock räkningar för el och värme enligt de nya, dyrare taxorna. Nya protester kommer att bryta ut då, tror många.

”Det är så här pensionärer lever i Putins Ryssland. Vid min ålder, måste jag ut på gatorna för att kämpa för mina rättigheter, i den här kylan.” klagade en kvinnlig pensionär i Sergiyev Posad norr om Moskva för den engelskspråkiga Moscow Times häromdagen.

En annan kvinna sade att hon hade röstat på Putin, men skulle rösta på kommunisterna nästa gång. ”Under kommunisterna var jag i vart fall inte hungrig.”

Erik Petersson

Denna text publicerades i tidningen Barometern -OT den 30 december 2004, och publiceras här med tillstånd från tidningen. Alla rättigheter tillhör Barometern-OT.

Photo Weblogs Webring

Next

Random

List