2005-03-04

Snökaos här också - men med 25 000 i snösvängen

Sneg idjot, "snön faller", heter det i en sång som går mycket på radion nu här i Moskva. Och det gör snön verkligen. I december och början av januari kröp kvicksilvret endast tveksamt ner under noll, men i slutet av januari blev det kallt, nästan 20 minusgrader, och en snöstorm kom in över Moskva.

Det blåste riktigt hårt från Sibirien, och om man vände ryggen mot vinden så kände man hur fräsch luften var. (Om man vände ansiktet mot vinden var det svårt att tänka på sådant.) Avgaserna från hundratusentals bilar blåste bort, och istället kom ren, god luft. Samtidig föll 30 centimeter snö på ett par dagar. Man fick vada genom höga drivor mitt inne i stan.

Om det finns något folk som kan hantera stora mängder snö och stark kyla, så bör det ju vara ryssar. De har alltid brukat resa norrut och österut för att grunda nya städer och utvinna naturresurser. Häromdagen talade jag med en man som kommer från Magadan, som ligger nästan så långt åt nordöst man kan komma i Ryssland, långt öster om Japan. Han berättade att det kan vara lite svårt att andas när det blir minus 40, men han var tvungen att gå ut eftersom de hade utedass. Det fick gå.

Ungefär 25 000 man mobiliserades för att röja bort snön de sista dagarna i januari. I ett par dagar stod män och skyfflade snö dygnet runt, eller spettade bort is från trottoarerna. Snön kördes ut från stan i stora tunga lastbilar som såg ut att komma från en annan tidsepok. På bara ett par dagar rensades gator och trottoarer inne i city från snö och sopades torra så att trafiken kunde flyta igen.

Vem är det då som arbetar med snöröjningen? Påfallande ofta ser de ut att komma från Centralasien. Jag har inte lyckats hitta några siffror. Men enligt alla man talar med lär det finnas ett par miljoner människor i Moskva från olika delar av före detta Sovjetunionen som bor i staden utan att vara registrerade. Att vara registrerad, eller skriven på sin hemadress, är viktigt i Ryssland, och redan korta vistelser och besök på andra orter kräver att man registrerar sig. Om man inte gör det kan man bli bötfälld, eller i värsta fall "hemskickad", vad nu det innebär för en enskild. De som bor här oregistrerade försörjer sig på alla upptänkliga lagliga och olagliga sätt, och många tar enkla påhugg som till exempel att röja snö. Och med den äran, snabbt och effektivt.

Det har snöat från och till i hela februari, som det sällan gör i Sydsverige utom just denna februari, efter vad mina släktingar berättar. Här i Moskva liksom i Sverige är klagomålen också desamma när röjningen fallerar. Man har till exempel låtit mycket is samlas på trottoarerna så att det har blivit väldigt halt.

I nästan hela februari har det varit kallt, och en del morgnar har haft en nästan osannolik rosa färg. Till helgen ska det bli kallt igen. Så om ni saknar riktiga vintrar, sådana som man minns från när man var liten, så kan ni åka hit till Moskva om ni tröttnar på våtsnön hemma. Den finns som sagt här också.

Erik Petersson


Denna text publicerades i tidningen Barometern -OT den 25 februari 2005 och publiceras här med tillstånd från tidningen. Alla rättigheter tillhör Barometern-OT.

Photo Weblogs Webring

Next

Random

List