2005-10-02

Kris i befolkningsfrågan

Ingen vet hur många som bor i Moskva. När man frågar taxichaufförer (en vanlig metod hos journalister har jag förstått) får man svar som varierar mellan 12 och 18 miljoner invånare. Staden har växt väldigt snabbt så länge man kan minnas.

Kontrasten mot resten av Ryssland är stark. Landets befolkning minskar med cirka 700 000 personer per år i en befolkning på 140 miljoner. Detta har pågått i åratal, och om det fortsätter kommer det att bli 20-30 miljoner färre ryssar över en 30-årsperiod. Det är lika många som dog i det andra världskriget i hela Sovjetunionen. Vem ska då betala de gamlas pensioner? Vem ska överhuvudtaget bo i alla avlägsna landsändar?

Medellivslängden har sjunkit kraftigt de senaste åren, och det är ganska uppseendeväckande att en rysk medel-Ivanovich inte kan hoppas på att bli äldre än 60 och ett halvt, om han är man. Kvinnorna blir i snitt bortåt 74 år.

Förklaringarna till befolkningskrisen varierar. Det spelar förstås roll att det dricks mycket. Det är ingen myt att ryssarna tycker om vodka. En annan förklaring är att könssjukdomar förhindrar unga par att skaffa barn. Cirka en procent av de vuxna ryssarna är HIV-smittade, och andra könssjukdomar är också vanligare än i Sverige. Men kanske är det ekonomin som är viktigast.

För att en befolkning ska vara stabil lär det behövas födas 215 barn per 100 kvinnor. I Ryssland föds det idag 127. Kanske skulle man kunna säga att det saknas ett barn per familj. ”För 20 år sedan när vi skaffade barn hade vi en mindre lägenhet och mycket lägre inkomst. På det sättet var det svårare. Ibland behövde vi köa för att köpa kläder och skor till vårt barn. Men våra vänner gav oss också sådant som deras barn hade växt ur, och vi gav dem vidare när vårt barn inte behövde dem längre.” Vår kontorschef Lena berättar hur det var att ha barn på 80-talet. ”Nuförtiden finns allt att köpa, men det kostar mycket mer. Nu är arbetslösheten så hög ute i regionerna. Folk har inte råd att skaffa så många barn som de vill.”

”Jag vill gärna ha ett andra barn, vi gifte oss av den anledningen.” Mariana är i 30-årsåldern och har precis gift sig med Dima. ”Vi vill köpa en lägenhet först. Men banken kommer inte att låna ut pengar till oss om vi skaffar ett barn till, eftersom våra löner inte kan försörja fyra personer.” ”Många unga familjer har ingen egen lägenhet, precis som vi”, fortsätter Mariana. ”De bor hos sina föräldrar eftersom de inte har råd med något annat. Vi får bidrag om vi skaffar ett barn till, men det är på 100 rubel i månaden.” Med tanke på att 100 rubel motsvarar cirka 25 kronor, kan man förstå att det inte räcker långt.

Födelsetalen minskade redan under sovjettiden, men man förbisåg problemen då. President Putins förslag är tämligen sansade. ”Än så länge är en bekvämare lägenhet eller hus endast en dröm för miljoner ryska familjer” sade han häromveckan. Han vill öka bostadsbyggandet med en tredjedel fram till 2007. Han satsar också stora summor på att subventionera bostadslån, bland många andra åtgärder för att höja levnadsstandarden. Putins åtgärder kommer inte att kunna lösa befolkningskrisen, men kanske lindra den. Sådana här problem tar decennier att lösa.

8 Comments:

Anonymous Camilla said...

Väldigt bra kolumn som tar upp essensen av problemet.

Tack för en intressant blogg och supersnygga bilder.

11:54 em  
Blogger Erik Petersson said...

Tack! Din sida är också intressant, jag ska se till att följa den.

12:48 em  
Anonymous snoart said...

Intressant sida. Manga fina bilder och intressanta kolumner.

1:41 fm  
Anonymous johan kalin said...

Blev tipsad om denna sida av mor din. Bra tips måste jag säga. Intressant läsning och väldigt snygga bilder, alltså jag tycker som camilla.
Har själv inte varit i Ryssland, men hoppas komma dit någon dag.

8:34 em  
Blogger Lyndon said...

I feel left out of this conversation...

Time to learn another language, I guess.

1:02 em  
Blogger Erik Petersson said...

It is easier than Russian, I promise

4:08 em  
Anonymous Anonym said...

best regards, nice info film editing schools

5:52 fm  
Anonymous Anonym said...

Enjoyed a lot! mcse training Call center home jobs st augustine florida plastic surgeon Home video surveillance camera online games internet poker dental plan Online virus scan noactive x Mcafee virus protection updates 1993 isuzu rodeo transmission computer urban fitness trails spam blocker taxes Topamax neurontin alternatives http://www.retirementplanrollovertoira.info buick open golf tournament Blocker pop stopper Roush car cover Long term affects of adderall xr 30

8:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Photo Weblogs Webring

Next

Random

List